Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Huizenblok met apartementen
Nieuws 26/06/19

Huizenbezitters betalen niet meer dan het financiële nadeel bij rentemiddeling

Per 1 juli 2019 mogen hypotheekaanbieders bij rentemiddeling, net als bij vervroegde aflossing, niet meer in rekening brengen dan het financiële nadeel dat ze door rentemiddeling hebben.

Financieel nadeel

Hypotheekaanbieders moeten per 1 juli 2019 de nieuwe regels voor rentemiddeling toepassen. Net als bij vervroegd aflossen geldt dat hypotheekaanbieders niet meer in rekening mogen brengen dan het financiële nadeel dat ze hebben van de rentewijziging. De vergoeding voor het nadeel wordt bij rentemiddeling niet in 1 keer door de klant betaald, maar gespreid gedurende de nieuwe rentevaste periode van de hypotheek.

Bij rentemiddeling wordt er niet vervroegd afgelost. De regels voor vervroegd aflossen zijn daarom niet 1 op 1 van toepassing. Hypotheekaanbieders hoeven bij de berekening van het financiële nadeel geen rekening te houden met de jaarlijkse vergoedingsvrije ruimte voor vervroegd aflossen. Het is verder niet toegestaan om een additionele opslag in rekening te brengen bovenop de nieuwe rente.

Nieuwe regels voor berekening bij rentemiddeling

Veel huizenbezitters overwegen vanwege de lage rentestand hun hypotheek vervroegd af te lossen of over te sluiten. Met de inwerkingtreding van Europese regelgeving (MCD) werd duidelijk welke vergoeding hypotheekaanbieders maximaal in rekening mochten brengen voor vervroegd aflossen. De leidraad van de Autoriteit Financiële Markten geeft duidelijkheid over de berekening van dat maximale financiële nadeel bij vervroegd aflossen. Het was onwenselijk dat aanbieders van hypothecair krediet bij rentemiddeling een hogere vergoeding in rekening mochten brengen dan het financiële nadeel. Door deze wijziging van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft is dit vanaf 1 juli niet meer het geval.

Bij vragen of klachten kunnen consumenten contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800-5400 540 (gratis).

Journalisten kunnen contact opnemen met Nicole Reijnen, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2815 of nicole.reijnen@afm.nl.

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.