Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

man-lezen
Nieuws 19/12/19

Resultaten themaonderzoek naar toepassing nieuwe verslaggevingsregels in 2019

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vandaag de resultaten gepubliceerd van het themaonderzoek naar de ‘Toepassing nieuwe verslaggevingsregels 2019’. Dit is een vervolg op het themaonderzoek naar de invoering van nieuwe verslaggevingsregels bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen in 2018. De focus ligt dit jaar op de invoering van IFRS 16: ‘Leases’. Deze standaard heeft de grootste impact.

Met ingang van 1 januari 2018 zijn de spelregels veranderd rond de waardering en resultaatbepaling van financiële instrumenten (IFRS 9) en de verantwoording van omzet (IFRS 15). IFRS 16 ‘Leases’ geldt vanaf 1 januari 2019.

Uitkomsten 

Naar aanleiding van het onderzoek naar IFRS 16 heeft de AFM 24 van de 60 onderzochte ondernemingen aangespoord om deze standaard beter in de jaarrekening 2019 te verwerken. De toelichting op IFRS 15 ‘omzet uit contracten met klanten’ is over het algemeen duidelijk. De financiële impact van IFRS 9 ‘financiële instrumenten’ op Nederlandse banken is beperkt. Bevindingen over deze laatste twee standaarden zijn in het reguliere toezichtproces meegenomen.

Goede voorbeelden toepassing IFRS 16

Uit het onderzoek naar IFRS 16 komen goede voorbeelden, die partijen op weg kunnen helpen om deze standaard juist te implementeren. Het gebruik van overgangstoelichtingen verheldert de introductie van IFRS 16, zo blijkt. Ook het meenemen van de betekenis voor leningsconvenanten is van toegevoegde waarde. Verder is het goed om bijvoorbeeld rekening te houden met ‘sub leases’ en kengetallen vergelijkbaar op te nemen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.