Terug

Op mijn website staat een vergelijkingsmodule. Is mijn website aan het bemiddelen?

Of uw website met een vergelijkingsmodule, al dan niet in de vorm van een Iframe, een vergunning nodig heeft is afhankelijk van de werkzaamheden die u verricht en de inrichting van uw website. De AFM let onder meer op de volgende punten en stelt de volgende vragen om te beoordelen of een website aan het bemiddelen is:

  • Heeft de website invloed op de vergelijkingsmodule? Kan de website bijvoorbeeld bepaalde aanbieders of bepaalde producten in de module wel of niet laten meenemen in de vergelijking?
  • Krijgt de website op enig moment inzicht in de gegevens die worden ingewonnen? Dit kan bijvoorbeeld doordat hij zelf de gegevens via zijn server doorstuurt. In dat geval is de website aan het bemiddelen.
  • Welke werkzaamheden verricht de website verder?
  • Staan er begeleidende teksten op de website die gaan over de vergelijkingsmodule? Wijzen de teksten erop dat de website betrokken is bij de vergelijking?
  • Is het voor de klant duidelijk en transparant dat de vergelijking door een andere partij dan de website wordt gedaan?
  • Op welke wijze wordt de website betaald? Een betaling per tot stand gekomen overeenkomst is een aanwijzing dat de website mogelijk aan het bemiddelen is.

Is een website aan het bemiddelen dan heeft de website een vergunning nodig. Het is de verantwoordelijkheid van de website om ervoor te zorgen dat zij geen vergunningplichtige activiteiten verricht of om op tijd een vergunning aan te vragen voor deze werkzaamheden.Naar alle veelgestelde vragen