Terug

In welk opzicht raakt brexit mijn onderneming?

Op vrijdag 31 januari 2020 heeft het VK de EU verlaten, waarmee brexit een feit is. Nu geldt een overgangsperiode, die duurt tot en met 31 december 2020.

Afgesproken is dat alle wetten en regels van de Europese Unie gedurende deze overgangsperiode van kracht blijven in het VK. Dat wil zeggen dat tijdens deze overgangsperiode voor burgers en ondernemers niets verandert ten opzichte van de situatie toen het VK nog lid was van de EU. Zo zijn bijvoorbeeld alle vergunningen van Britse bedrijven gewoon geldig in de EU.

Tijdens de overgangsperiode krijgen bedrijven en andere organisaties langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels die gelden na 31 december 2020. Tot en met 31 december 2020 is er nog vrij verkeer voor personen en goederen. Zo verandert er voor vakantiegangers van en naar het VK nog niets en hoeft de Douane veel Britse goederen nog niet te controleren. Ook de rechten van Nederlanders die in het VK wonen blijven in de overgangsperiode hetzelfde.

Welke regels er voor burgers en bedrijven na de overgangsperiode gelden, is nog niet bekend. De EU en het VK moeten daarover verder onderhandelen.Naar alle veelgestelde vragen