Terug

Midden- en kleinbedrijf (mkb)

Zakelijke klanten moeten kunnen vertrouwen op de producten en diensten die zij afnemen van financiële ondernemingen. De dienstverlening van banken aan kleine en middelgrote ondernemingen is daarom een van de aandachtspunten van de AFM.

Financiële producten zijn vaak complex en niet tastbaar. Ze hebben een grote impact en een lange looptijd en worden slechts een paar keer in een mensenleven gekocht. Ook voor kleine en middelgrote ondernemingen is het vaak lastig om een financieel product of een financiële dienst kritisch te beoordelen.

De AFM heeft verschillende onderzoeken op dit gebied gedaan en banken aangespoord het belang van de klant ook voor kleine ondernemingen centraal te stellen.

Legal Entity Identifier (LEI) verplicht voor EMIR en MiFID II

Per 12 februari 2014 geldt dat wanneer u een onderneming bent en een derivatencontract afsluit of heeft openstaan, onder EMIR de details van deze transactie moet rapporteren aan een Trade Repository. Om uw onderneming te identificeren dient u over een universele code genaamd Legal Entity Identifier (LEI) te beschikken. Deze LEI zal gebruikt moeten worden in de rapportage aan de Trade Repository.

Onder MiFID II zijn bij financiële transacties de betrokken juridische entiteiten verplicht om over een LEI te beschikken. De LEI is verplichte informatie in de rapportage van beleggingsondernemingen aan de AFM. Vanaf 3 januari 2018 mag een beleggingsonderneming geen transacties verrichten voor een klant (juridische entiteit) die niet over een LEI beschikt.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen