Terug

MiFID II - Geschiktheidstoets

De herziening van MiFID I leidt tot belangrijke wijzigingen in regelgeving op het gebied van beleggersbescherming. De bescherming van de beleggers neemt toe door aangescherpte en nieuwe gedragsregels onder MiFID II.

Bij het beheer van een individueel vermogen of advies over financiële instrumenten, moet de beleggingsonderneming een geschiktheidstoets afnemen. Dit houdt in dat de beleggingsonderneming informatie van de cliënt inwint voordat zij beleggingsadvies geeft of individueel vermogen beheert.

Een groot deel van de regels in MiFID II is vergelijkbaar met bestaande regelgeving, maar er is ook een aantal veranderingen.

Volgens MiFID II geldt de geschiktheidstoets bijvoorbeeld ook voor beheer of advies over gestructureerde deposito’s. Dat zijn producten waarvan het rendement afhangt van bijvoorbeeld een aandelenindex. Ook moet een beleggingsonderneming bij beleggingsadvies voortaan per gegeven advies een rapport verstrekken aan een cliënt. Hierin legt hij uit waarom het advies volgens hem geschikt is op basis van de ingewonnen klantinformatie. Bij vermogensbeheer kan een dergelijk rapport periodiek worden verstrekt. Daarnaast moet een beleggingsonderneming bij beleggingsadvies duidelijk aangeven of er periodiek een geschiktheidstoets wordt afgenomen ten aanzien van de bestaande portefeuille.

Informatie delen

Delen via: deel

Zie ook

Alle onderwerpen