Terug

Financiële bijsluiter

Als u complexe financiële producten aanbiedt, bent u verplicht een financiële bijsluiter (FB) ter beschikking te stellen. Dit betekent dat u deze op verzoek moet verstrekken aan uw klanten en dat deze op uw website is te vinden.

Welke informatie moet er in de financiële bijsluiter staan?

  • Wat is het doel van het product?
  • Hoe werkt het product?
  • Wat is het risico?
  • Kan een klant het product tussentijds opzeggen en zijn de financiële gevolgen daarvan?
  • Wat er gebeurt als de klant overlijdt?
  • Wat zijn de kosten van het product?
  • Wat brengt het product mogelijk op (geef voorbeeldrendementen)?

Fb-generator

Met de Financiële Bijsluiter Generator (fb-generator) kunt u een Financiële Bijsluiter maken. In de FB-generator heeft u een eigen webomgeving waarin uw aangemaakte FB’s worden bewaard. 

U kan gebruikmaken van de fb-generator wanneer u een complex product aanbiedt (artikel 1, sub complex product, Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft) en dus verplicht bent een financiële bijsluiter beschikbaar te stellen.

Uitzondering

De fb-generator is niet van toepassing voor een recht van deelneming in een beleggingsinstelling.

Toegang tot de fb-generator

Voor de toegang tot de dienst FB-generator in het Digitaal loket moet u inloggen met een AFM ID. Als u nog niet beschikt over een AFM ID, kunt u deze via de website Aanvragen AFM ID.

Wat zijn complexe financiële producten?

Complexe financiële producten zijn vaak combinaties van soorten producten. Bijvoorbeeld een hypothecaire lening en een levensverzekering waarmee de lening kan worden afgelost. Als de waarde van zeker één van deze producten afhangt van de ontwikkelingen in de markt, dan is het complex. De meeste levensverzekeringen zijn ook complexe financiële producten. Zie voor meer informatie hiernaast de link naar de complexe producten.

 

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen