Terug

ESMA: uitstel nieuwe rapportageverplichting SFTR

Nieuws

esma-logo

Na overleg in ESMA-verband hebben de Europese financiële toezichthouders, in het licht van de aanhoudende uitdagingen als gevolg van de coronapandemie, besloten de nieuwe rapportageverplichting voor securities financing transacties (SFTR) drie maanden uit te stellen. Deze verplichting zou eerst op 13 april van kracht worden. De Europese financiële toezichthouders, waaronder de AFM, hebben hierover na constructief overleg een verklaring uitgebracht.

Securities Financing Transaction (SFT)

Een SFT is een effectenfinancieringstransactie waarbij effecten als onderpand worden verstrekt om financieringsmiddelen mee te verkrijgen. Een SFT is dus een transactie waarbij effecten worden gebruikt om tijdelijk contanten of andere effecten te lenen. Een SFT werkt ongeveer als een lening tegen onderpand. Samen met andere gelijksoortige financieringsstructuren spelen SFT’s wereldwijd een belangrijke rol in het financiële systeem. Ook centrale banken gebruiken dit instrument veel.

De AFM volgt de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend in het belang van stabiele en ordelijke financiële markten. De AFM werkt daarbij samen met toezichthouders in binnen- en buitenland en staat in direct contact met handels- en marktpartijen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Maarten Dijksma, woordvoerder AFM, via 06 1134 0281 of maarten.dijksma@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel