Terug

ESMA publiceert opinies over transacties op platformen uit derde landen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

esma-logo

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft twee opinies gepubliceerd over de verhandeling van instrumenten op platformen uit derde landen.

De eerste opinie gaat over de verplichting van beleggingsondernemingen om transacties te publiceren, wanneer er niet op een Europees handelsplatform wordt gehandeld. ESMA legt uit dat beleggingsondernemingen vrijgesteld zijn van die verplichting wanneer de handel plaats vindt op een van de handelsplatformen op de lijst in de bijlage bij de opinie.

De tweede opinie gaat over verplichtingen van beleggingsondernemingen ten aanzien van de positielimieten in de handel in grondstoffenderivaten. ESMA legt uit dat posities niet meetellen voor de berekeningen van het positielimieten regime, wanneer deze het gevolg zijn van transacties op een van de handelsplatformen op de lijst in de bijlage bij de opinie.

De AFM nodigt hierbij marktpartijen uit om buitenlandse (non-EU) handelsplatformen aan te melden voor de lijst voor transparantie. Graag ontvangt de AFM zo snel mogelijk naam en land van het handelsplatform op mifid2@afm.nl onder vermelding van ‘third country trading venue’. De AFM zal de aangemelde handelsplatformen benaderen voor aanvullende informatie en zet de aanvraag vervolgens door naar ESMA.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel