Terug

Clearing en settlement Voor Handels- en afwikkelplatformen

C&S is het proces waarmee een transactie daadwerkelijk tot uitvoering komt. In geval van een aandelenverkoop van partij A aan partij B betekent dit dat partij A het geld heeft bijgeschreven op zijn rekening en dat partij B de aandelen in zijn eigendom heeft gekregen.

Meestal wordt hiermee bedoeld de afwikkeling van transacties afgesloten op een gereglementeerde markt of een multilaterale handelsfaciliteit (MTF). Maar ook afgesloten transacties tussen twee partijen onderling, buiten de handelsplatformen om (Over-The-Counter transacties, OTC), moeten worden afgewikkeld. Deze doorlopen min of meer hetzelfde proces.

Omdat alle transacties het C&S-traject (deels) moeten doorlopen, wordt ook wel gesproken van de infrastructuur of het pijpleidingstelsel van de financiële markt. Ook post-trading is een veelgebruikte term. In het Nederlands wordt clearing vertaald in ‘verrekening’ en settlement in ‘verevening’. Deze termen worden alleen in juridische stukken gebruikt en dekken de lading niet helemaal in het praktische gebruik.

Informatie delen

Delen via: deel

Zie ook

Contact

Als u van plan bent om een vergunning aan te vragen of wanneer u clearingactiviteiten wilt gaan verrichten, adviseren wij u vooraf contact op te nemen met de afdeling Efficiënte Kapitaalmarkten op telefoonnummer 020 – 797 2500.

Alle onderwerpen voor Handels- en afwikkelplatformen