Terug

Aan welke voorschriften moet een crowdfundingplatform voldoen? Voor Crowdfundingplatformen

Wanneer de AFM een vergunning of een ontheffing verleent aan een crowdfundingplatform, worden daar voorschriften aan verbonden. 

Voorbeeld voorschriften voor bedrijfsvoering

Bij de beoordeling wordt ook verder gekeken dan naar het voldoen aan de voorschriften. De bestaande voorschriften worden aangescherpt.

De AFM heeft de voorschriften voor crowdfunding-platformen geëvalueerd. Op grond van de evaluatie worden de huidige voorschriften op een aantal punten aangescherpt. Alle projectinformatie moet 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders op het platform beschikbaar zijn. Dit is een nieuw voorschrift. De huidige 24-uurs bedenktijd achteraf blijft bestaan. Verder verwacht de AFM van de sector een flinke inspanning om te waarborgen dat investeerders zich vaker houden aan het advies om maximaal 10% van hun vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding. Consumenten mogen afwijken van deze richtlijn maar platformen moeten deze afwijkingen wel op individuele basis kunnen verantwoorden. Een platform moet tenminste aan de AFM kunnen uitleggen waarom zij het gerechtvaardigd vindt dat een investeerder meer dan de geadviseerde 10% investeert in crowdfunding. De investeerderstoets zal blijven bestaan maar de frequentie van de herhaling hiervan zal afnemen.

Zodra de aangescherpte voorschriften beschikbaar zijn, zullen deze hier worden gepubliceerd.

Informatie delen

Delen via: deel
Alle onderwerpen voor Crowdfundingplatformen

Wet- en regelgeving