Terug

‘Europese vuist voor beleggersbescherming’

Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter AFM.

merelvanvroonhoven-portraitBinaire opties zijn de AFM al jarenlang een doorn in het oog. Sinds 2013 waarschuwt de AFM al tegen deze zeer risicovolle beleggingsproducten. Ze staan bol van de mooie beloftes, zoals ‘in een record-tijd fantastische rendementen binnenhalen’. De realiteit is dat aanbieders hier grof geld aan kunnen verdienen en de belegger vaak de grote verliezer is. Wat mij vooral raakt is dat onervaren beleggers, door de lage spaarrente op zoek naar andere vormen van rendement, voor veel geld het schip ingaan.

Historisch

Om als toezichthouder echt een vuist te kunnen maken tegen schadelijke financiële producten is steeds vaker Europese wetgeving nodig. Slim inspelen op de verschillen in regelgeving per Europees land is voor aanbieders dan niet meer mogelijk. Daarom zijn de maatregelen die de overkoepelende Europese toezichthouder (ESMA) over zeer risicovolle en schadelijke beleggingsproducten heeft gepubliceerd, zo belangrijk. Hiermee schrijven we wat mij betreft geschiedenis.

Duidelijkheid

Waarom? Of je nou op aanbieder op Malta of in Nederland bent, zodra de maatregelen van ESMA van kracht zijn, is voor iedereen duidelijk dat binaire opties niet meer mogen worden verkocht. Ook de contracts for difference (CFD’s) markt in de EU ontkomt niet aan de maatregelen ter bescherming van retailklanten. Denk aan een limiet op het aantal hefbomen, en een ‘negative balance protection’. Zo kan een retailbelegger niet meer met een schuld achterblijven. Dat is een pak van mijn hart.

Primeur

Het is ook de eerste keer dat op Europees niveau het aanbieden van een product met schadelijke elementen verboden gaat worden. Een historisch moment. Daar ben ik extra trots op omdat het Investor Protection and Intermediaries Standing Committee (IPISC) - waarvan ik voorzitter ben - de afgelopen maanden hard aan de totstandkoming heeft gewerkt. Samen met de andere 27 lidstaten en het team van professionals binnen ESMA heeft de AFM een vuist gemaakt.

Snel en intensief

Door de komst van MiFID II en MiFIR hebben Europese toezichthouders sinds januari de bevoegdheid om op productniveau maatregelen te treffen. Dat dit relatief snel kan gaan, laten de ESMA-maatregelen ook zien. Bij de AFM én bij mij persoonlijk staat toezichtconvergentie, intensievere samenwerking in het Europese toezicht, hoog op de agenda. Des te mooier vind ik het om te zien dat alle Europese toezichthouders samen, nog aan het begin van dit kalenderjaar, al een grote stap in toezichtconvergentie hebben gezet.

Zie ook

Informatie delen

Delen via: deel