Terug

Proactiever toezicht door slim gebruik van data

Om effectief te blijven in haar toezicht maakt de AFM gebruik van de mogelijkheden die de digitalisering biedt. Een van die ontwikkelingen is datagedreven toezicht. Annemarie de Beer (programmamanager datagedreven toezicht bij de AFM) legt uit wat het is en wat de AFM ermee wil bereiken.

Wat houdt datagedreven toezicht in?

"Het betekent simpel gezegd dat je je toezicht laat werken vanuit de data. Door grote hoeveelheden gegevens - data - te verzamelen, analyseren en doorgronden kom je veel te weten. Die kennis en inzichten gebruik je vervolgens als uitgangspunt en leidraad bij je toezicht. Bij datagedreven toezicht gebruik je data om toezichtproblemen vooraf te signaleren en te voorkomen. Het is dus echt een andere manier van toezichthouden. Veel proactiever."

Hoe werkt het proces van data verzamelen eigenlijk?

"Je begint altijd binnen: wat hebben we al beschikbaar in onze interne systemen? Vervolgens stel je vast wat je nog mist en waar je die informatie kunt vinden. Bronnen waar we data vandaan halen zijn bijvoorbeeld banken, verzekeraars, DNB of BKR. Ik realiseer me dat dit heel simpel en voor de hand liggend klinkt, maar vóór je data gaat opvragen moet je heel goed weten wat je nodig hebt. Dat vraagt om een goede voorbereiding en analytische skills en is dus minder eenvoudig dan het lijkt. En dat gaat alleen nog maar om het verzamelen van data. Waar je ook mee te maken krijgt zijn de praktische zaken: waar sla je de data op? Wie is er verantwoordelijk? Wie krijgen toegang tot de data? En misschien nog wel het belangrijkste: welke conclusies kun je echt uit de data trekken?”

Kun je een voorbeeld noemen van datagedreven toezicht in de praktijk?

"Stel, je wilt inzicht krijgen in welke ondernemingen je onder je toezicht hebt en wat daar zoals gebeurt. Dan kunnen we een dashboard maken met daarin alle ondernemingen inclusief andere gegevens over de betreffende ondernemingen. Met zo'n dashboard kun je heel eenvoudig trends signaleren, of juist atypische ontwikkelingen."

Informatie delen

Delen via: deel