Terug

AFM-voorzitter Ronald Gerritse: meer openheid banken en overheden over risico’s nodig

Lezing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Banken en overheden moeten meer openheid geven over financiële risico’s van de huidige schuldencrisis. Dat bepleitte Ronald Gerritse, voorzitter van de AFM, maandag op een bijeenkomst met accountants in Den Haag.

Hij riep in zijn inleiding politici en toezichthouders op om bij te dragen aan het vertrouwen door open te zijn over de risico’s van de crisis: “De bittere werkelijkheid is dat we, na de eerdere crisis in het najaar van 2008, nu opnieuw langs het randje gaan. Het is aan verantwoordelijke politici in heel Europa en ook aan de toezichthouders in al die landen om bij te dragen aan vertrouwen. Dat vertrouwen verdien je met eerlijkheid, niet door realiteiten uit de weg te gaan.”

Afwaarderingen
Hij steunde bovendien het eerdere pleidooi van Hans Hoogervorst, tegenwoordig voorzitter van de International Accounting Standards Board in Londen. Die pleitte onlangs voor eerlijke afwaarderingen op Griekse overheids¬obligaties door financiële ondernemingen “Hoogervorst heeft groot gelijk. Het is verontrustend dat de halfjaarcijfers van financiële instellingen in Europa in het zicht van de crisis niet overal dezelfde rapportage¬standaarden lijken te respecteren. Wij hebben internationaal gekeken hoe het zit met de halfjaarcijfers van de banken in Europa. Een stuk of 10 van de 52 belangrijkste financiële instellingen in Europa blijken er bijzondere interpretaties van de boekhoudregels op na te houden en met onvoldoende afwaarderingen te rekenen.”

“Ik vind die constatering treurig. Treurig en contraproductief. Het maakt dat we een verwrongen beeld hebben van de verspreiding van risico’s in het financiële stelsel in Europa. Sommige banken denken de markten misschien te kunnen foppen, maar het maakt het wantrouwen groter en de crisis alleen maar erger.” Gerritse voegde eraan toe dat Nederlandse banken zich wel aan de internationaal afgesproken boekhoudregels houden.

Eerlijkheid
Gerritse onderschreef bovendien de uitspraken van de president van de Nederlandse Bank, Klaas Knot. “De nieuwe president van onze centrale bank heeft in zijn recente interviews met recht en reden gekozen voor eerlijkheid over hoe we er voor staan. Niet best, om zijn woorden kort samen te vatten. Een faillissement van Griekenland is niet onafwendbaar, maar het is ook niet ondenkbaar. En houd er rekening mee dat een faillissement van Griekenland in een geïntegreerde financiële wereld met hoge kosten gepaard zou gaan. In Griekenland, in Portugal, in Italië, maar ook hier in Nederland. Dat is geen bangmakerij en het is nog altijd tegen te houden met gecoördineerd Europees optreden. Maar zo is de werkelijkheid en zo moet hij onder ogen worden gezien.”

Lees de volledige inleiding via de link hiernaast.

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel