Terug

Signalenmonitor: opnieuw veel meldingen over beleggingsoplichting en oproep aan ondernemingen om incidenten te melden

Nieuws

man-achter-laptop-thuis

Consumenten en financiële ondernemingen stelden in de tweede helft van 2020 bijna 8.700 vragen aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij ontving en beoordeelde daarnaast 2.732 signalen over mogelijke misstanden. Dat staat in de nieuwe, halfjaarlijkse signalenmonitor van de AFM.

In het kort

  • Opnieuw veel signalen over mogelijke beleggingsoplichting
  • Oproep aan ondernemingen om incidenten te melden
  • Consumenten en ondernemingen weten AFM ondanks coronacrisis goed te vinden

Veel signalen over mogelijke beleggingsoplichting

De AFM ontving opnieuw veel signalen over mogelijke beleggingsoplichting. Het aantal meldingen door particuliere beleggers over mogelijke misleiding of oplichting door buitenlandse beleggingspartijen is sinds 2019 enorm gegroeid. Daar waar de AFM tot 2018 ruim een handvol meldingen kreeg, zijn dat inmiddels honderden signalen over dubieuze praktijken. In de signalenmonitor geeft de AFM tips om de werkwijze en trucs van zulke partijen te herkennen en financiële schade te voorkomen. Daarnaast ontving de AFM ook veel klachten over betaalrekeningen en bezwaren tegen de identificatieplicht bij financiële ondernemingen.

Oproep aan ondernemingen om incidenten te melden

In de signalenmonitor doet de AFM een oproep aan ondernemingen om incidenten te melden. Dat kunnen incidenten zijn die een bedreiging vormen voor een integere bedrijfsvoering, zoals incidenten rond informatiebeveiliging. De AFM gebruikt deze meldingen om inzicht te krijgen in ontwikkelingen.

Signalenmonitor geeft toelichting op signalen en meldingen

Met haar signalenmonitor geeft de AFM elk halfjaar een toelichting op de vragen en signalen die zij van consumenten en ondernemingen krijgt. Ondanks de aanhoudende coronacrisis weten consumenten en ondernemers de AFM goed te vinden. Over heel 2020 kreeg de AFM 19.891 vragen en 4.595 signalen. In 2019 waren dit 17.258 vragen en 5.227 signalen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Kees Versluis, woordvoerder AFM, via 06- 21 44 57 20 of kees.versluis@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel