Man met handen uitleg400x200
Nieuws 01/06/21

Compensatie rentederivaten aan mkb afgerond

De uitvoering van het Uniform Herstelkader rentederivaten (UHK) is afgerond. Bijna 19.000 mkb’ers ontvingen voor bijna € 1,6 miljard aan compensatie voor niet-passende rentederivaten. Het merendeel van de ondernemers accepteerde het aanbod van de zes betrokken banken.

In het kort

  • Totale compensatie bedroeg € 1,6 miljard
  • 94% van bijna 19.000 mkb’ers accepteerde aanbod
  • AFM deelt reflecties op uitvoering compensatie

Dit staat in de eindrapportage over het UHK van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die vandaag door de minister van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd.  

Totale compensatie bedroeg € 1,6 miljard 

Een groot deel van de totale compensatie van bijna € 1,6 miljard was begin 2019 al uitgekeerd in de vorm van voorschotten. Alle betrokken mkb-ondernemers hebben daarna een definitief aanbod ontvangen, dat bij acceptatie inmiddels is uitbetaald. Ook de controle door de externe dossierbehandelaars is afgerond.

94% van bijna 19.000 mkb’ers accepteerde aanbod

Van de in totaal 18.917 mkb’ers accepteerde 94% het aanbod van hun bank. Ruim 4% reageerde niet op het aanbod omdat de compensatie op nul uitkwam of er sprake was van faillissement. Ongeveer 2% heeft het aanbod geweigerd, waarvan ongeveer 100 ondernemers compensatie via de rechter proberen af te dwingen. Ook liggen er nog ongeveer 40 verzoeken voor bindend advies, die naar verwachting dit jaar worden behandeld.

AFM deelt reflecties op uitvoering compensatie 

Gelijktijdig met deze zevende en laatste rapportage publiceert de AFM een terugblik op dit langlopende compensatietraject. Daarin reflecteert de AFM vanuit eigen perspectief en beoogt niet volledig of uitputtend te zijn. Er volgt nog een onafhankelijke evaluatie in opdracht van het ministerie van Financiën. 

Journalisten kunnen contact opnemen met Mark Woldberg, woordvoerder AFM, via 06 2136 8866 of mark.woldberg@afm.nl.

Contact bij dit artikel

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.