Go to content
kantoren-metro-400x200
Nieuws 30/06/21

AFM doet aanbevelingen om gedragsrisico’s benchmarktransitie te beperken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) zien dat in Nederland sommige banken, verzekeraars en pensioenfondsen worstelen met het beperken van de risico’s rondom het invoeren van nieuwe tarieven en/of het opnemen van terugvalopties in hun contracten. Daarom doet de AFM aanbevelingen hoe deze gedragsrisico’s te beperken.

In het kort

  • Transitie naar alternatieve, risicovrije benchmarks loopt wereldwijd vertraging op
  • Instellingen worstelen met beperken van gedragsrisico’s
  • AFM doet aanbevelingen met betrekking tot gedragsrisico’s
  • AFM en DNB publiceren een Joint Statement over de voortgang van de transitie

Nederlandse financiële instellingen zijn de afgelopen jaren flink aan de slag gegaan met de transitie naar alternatieve, risicovrije benchmarks. De transitie heeft wereldwijd echter enige vertraging opgelopen. De AFM en DNB herinneren financiële instellingen er in een Joint Statement aan dat zij vaart moeten maken met de transitie. De vertraging is voornamelijk te wijten aan het feit dat nieuwe tarieven niet snel genoeg worden doorgevoerd en/of terugvalbepalingen nog niet in contracten zijn opgenomen. De AFM spoort betrokken partijen aan om actie te ondernemen om de deadline van 31 december 2021 te halen.  

Transitie met uitdagingen en risico’s
De overgang naar alternatieve rentebenchmarks is een veeleisend en complex proces voor de financiële sector. De meeste alternatieve rentebenchmarks verschillen namelijk fundamenteel van de traditionele rentebenchmarks. 

De transitie brengt uitdagingen en risico's met zich mee, waaronder gedragsrisico’s. Het gaat hierbij om risico’s die ontstaan wanneer er verschillen in kennis en onderhandelingsmacht zijn tussen de financiële instelling en hun klanten, of wanneer producten tussentijds gewijzigd worden.

Handvatten
Om gedragsrisico’s te beperken, is het onder meer van belang dat instellingen transparant zijn richting hun klanten. Dit betekent dat keuzes en afwegingen moeten worden gedeeld.  Ook moet een terugvalbepaling minimaal een procedure omvatten die omschrijft welke stappen er genomen gaan worden als de huidige benchmark wegvalt. Daarnaast mogen gesprekken over benchmarkwijzingen niet worden gebruikt om het gehele contract door te nemen. Bovendien moeten alle contracten zodanig worden gewijzigd dat de economische en rechtsgevolgen minimaal en zo neutraal mogelijk zijn.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.