Terug

IFIAR schetst internationale ontwikkelingen om kwaliteit accountantscontroles te versterken

Nieuws

Man met handen uitleg400x200

IFIAR, het internationale samenwerkingsverband van onafhankelijke toezichthouders, deelt in een nieuw rapport een overzicht van maatregelen om de kwaliteit van wettelijke controles te versterken. IFIAR geeft daarmee inzicht in de internationale ontwikkelingen in auditmarkten en wil zo bijdragen aan de dialoog daarover.

Het rapport richt zich vooral op ontwikkelingen die relevant zijn voor controles van organisaties van openbaar belang, zoals beursfondsen en banken. In diverse landen hebben toezichthouders een scala aan maatregelen genomen om de kwaliteit van wettelijke controles duurzaam te verbeteren. Dat is onder meer op het gebied van de governance en cultuur van accountantsorganisaties en de combinatie van controle- en niet-controlediensten.

(Voorgenomen) maatregelen in Nederland

In Nederland zijn recent ook voorgenomen maatregelen bekend geworden met de gestarte consultatie van het Wetsvoorstel Toekomst Accountancysector. Daarnaast voeren de Kwartiermakers toekomst accountancysector onderzoeken uit naar nieuwe structuurmodellen als audit-only en joint audit.

Onderzoek naar effect maatregelen belangrijk

Een duurzame hoge kwaliteit van wettelijke controles is belangrijk voor een goed functionerend financieel systeem. Voor stakeholders is het daarom nuttig om inzicht te krijgen in het effect van maatregelen op de kwaliteit van controles. IFIAR moedigt breed wetenschappelijk onderzoek daarnaar aan.

50 deelnemende toezichthouders werkten mee aan rapport

Het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) is een samenwerkingsverband van 55 onafhankelijke toezichthouders op accountantsorganisaties, waaronder de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 50 deelnemende toezichthouders werkten mee aan het rapport.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel