Terug

ESMA-besluiten in verband met coronapandemie

Nieuws

esma-logo

Na overleg in ESMA-verband hebben de Europese financiële toezichthouders besloten marktpartijen tegemoet te komen in het licht van de aanhoudende uitdagingen als gevolg van de coronapandemie. Het betreffen maatregelen ten aanzien van het MiFIR ‘tick regime’ voor Systematic Internalisers (SI's), de ESMA-consultaties en ‘call taping’ onder MiFID II.

ESMA heeft na constructief overleg hierover met de Europese financiële toezichthouders aparte verklaringen uitgebracht. Eerder besloten de Europese toezichthouders in ESMA-verband al de meldingsplicht voor short-sell-posities te verlagen van 0,2% naar 0,1% en een aantal deadlines op te schorten waaronder ten aanzien van SFTR.

Transparante en ordelijke markten behouden

ESMA-voorzitter Steven Maijoor: ‘De doelstelling van ESMA is om ordelijke en transparante markten te behouden aangezien deze essentieel zijn voor het functioneren van onze economie en ons financiële systeem, vooral onder de huidige zeer moeilijke omstandigheden. Transparante markten maken het immers mogelijk dat het proces van prijsvorming door nieuwe informatie doorgang kan blijven vinden. Bovendien bieden zij beleggers liquiditeit, waardoor zij portefeuilles weer in evenwicht kunnen brengen en contractuele verplichtingen kunnen nakomen. ESMA blijft, in coördinatie met nationale toezichthouders, de ontwikkelingen op de financiële markten als gevolg van de COVID-19-uitbraak nauwgezet volgen en is ze bereid haar bevoegdheden te gebruiken om de ordelijke werking van de markten te garanderen ten behoeve van beleggers en stabiliteit.’

Publicaties ESMA

AFM volgt ontwikkelingen nauwlettend

De AFM volgt de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend in het belang van stabiele en ordelijke financiële markten. De AFM werkt daarbij samen met toezichthouders in binnen- en buitenland en staat in direct contact met handels- en marktpartijen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Maarten Dijksma, woordvoerder AFM, via 06- 11 34 02 81 of maarten.dijksma@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel