Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

vrouw-zakelijk-telefoon
Nieuws 29/06/20

AFM en DNB doen vervolguitvraag overgang van IBORs naar RFRs

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) doen een vervolguitvraag naar de overgang van rentebenchmarks (IBORs) naar alternatieve benchmarks, ofwel risk-free rates (RFRs). De toezichthouders willen hiermee beter inzicht krijgen in de status van de hervorming van rentebenchmarks bij financiële instellingen. De transitie naar alternatieve benchmarks en aanpassingen in huidige benchmarks leidt mogelijk tot risico’s bij financiële instellingen wanneer zij zich hier niet tijdig op voorbereiden.

Een selectie van financiële instellingen wordt individueel benaderd door de AFM en DNB. De uitvraag zal vanaf heden elk half jaar plaatsvinden. De laatste beoogde referentiedatum voor de uitvraag is 31 december 2021.

Data over relevante instrumenten en producten

De gevraagde informatie bestaat uit een uitvraag van data over relevante financiële instrumenten en producten. Daarnaast zijn een aantal kwalitatieve vragen opgenomen over de voortgang en obstakels voor instellingen bij de transitie. Op deze wijze worden zo veel mogelijk aspecten van de transitie, en de betrokken risico’s en belemmeringen, belicht. 

Veel onderzoek naar transitie

Eerder riepen de AFM en DNB financiële ondernemingen op zich goed voor te bereiden op de overgang naar alternatieve rentebenchmarks. Internationaal worden vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld door de ECB, in het VK en in Japan.

Noodzaak tot hervormingen

De hervormingen van rentebenchmarks komen voort uit de manipulaties die zich hebben voorgedaan in verschillende benchmarks. Tevens is duidelijk geworden dat de onderliggende markten van sommige benchmarks steeds minder liquide worden. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot wereldwijde hervormingen van bestaande rentebenchmarks, de ontwikkeling van alternatieve rentebenchmarks en in de EU tot de invoering van de Benchmarkverordening. De verordening is reeds van kracht en kent een transitieperiode voor cruciale benchmarks tot 31 december 2021.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.