Terug

Kamer in gesprek met AFM over risico’s financiële stelsel

Nieuws

Hofvijver skyline Den Haag 400x200

Voorzitter Laura van Geest zal namens de AFM deelnemen aan het jaarlijkse rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de macro-economische risico’s voor het financiële stelsel. Het gaat daarbij in het bijzonder over de gevolgen van de coronacrisis. Namens De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau schuiven president Klaas Knot en directeur Pieter Hasekamp aan.

De AFM zal onder andere ingaan op de gevolgen van de harde klappen die de kapitaalmarkt kreeg bij het uitbreken van de coronacrisis, met forse effecten voor beleggers, beleggingsfondsen en ook pensioenfondsen. De aandachtspunten van de AFM zijn bij elkaar gebracht in een notitie die ter voorbereiding naar de Kamer is gestuurd.

Oplossingen van nu moeten niet leiden tot problemen van morgen

Het beperken van het maatschappelijk leven om verspreiding van het virus te voorkomen heeft gevolgen voor bedrijven en huishoudens. Veel particulieren hebben zorgen over de hypotheekschuld die zij hebben opgebouwd nu in sommige gevallen zekerheden als inkomen wegvallen. Het is daarbij onzeker wat de weerslag van de coronacrisis is op de huizenmarkt. De AFM waarschuwt ervoor dat de versoepelingen die banken en hypotheekverstrekkers nu toestaan, kunnen leiden tot problemen in de toekomst. Ook toont de coronacrisis aan dat huishoudens kwetsbaar zijn waar het gaat om hypotheken en leningen.

Het openbare gesprek met de vaste Kamercommissie Financiën vindt plaats op woensdag 10 juni van 13.00 – 15.15 uur in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer. Het wordt ook live uitgezonden via de website van de Tweede Kamer en is later terug te zien via debatgemist.tweedekamer.nl.

Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 020-797 24 35 of  yolanda.bieckmann@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel