Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Voorgevel AFM-gebouw
Nieuws 08/07/20

AFM: crowdfundingplatform houdt in lastige omstandigheden stand

Covid-19 heeft zijn weerslag op de crowdfundingsector. Toch overziet de sector vooralsnog de problemen. Wel moet de sector maatregelen treffen om de gevolgen van een eventuele tweede uitbraak op te vangen. Dat is de uitkomst van een enquête die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gehouden onder de crowdfundingplatformen die onder haar toezicht staan.

De MKB-sector wordt hard geraakt als gevolg van Covid-19. Ook de MKB-projecten op de crowdfundingplatformen ervaren de gevolgen. Vooral in de horeca, retail, sport (fitness/yoga), recreatie, toeristensector, marketing, evenementen- en kappersbranche.

Soepele opstelling

Ondanks de crisisperiode lijken de meeste projecten doorgang te kunnen vinden. Daarbij helpt in veel gevallen de soepele opstelling van de investeerder, onder andere door uitstel van aflossing en rentebetalingen te verlenen. De crowdfundingplatformen zelf hebben het ook zwaar te verduren gehad. Zeven platformen maakten aanspraak op de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Ondertussen herstelt de aanwas van nieuwe projecten en de investeringsbereidheid ten opzichte van de eerste maanden van de Covid-19-uitbraak.

Omzetdaling

Het goede nieuws voor de projecten is indirect ook goed nieuws voor de platformen zelf. Toch lijken de platformen niet gevrijwaard van problemen. Bijna de helft geeft aan een (flinke) omzetdaling te verwachten. Opvallend is ook de creativiteit van de platformen, waarbij er kansen worden gezien in extra liquiditeitsverschaffing of in sectoren die nauwelijks getroffen zijn. Net als bij de andere projecten geldt ook hier: particuliere investeerders moeten zich te realiseren dat een hoog rentepercentage vaak een hoog risico inhoudt. Om financiële teleurstelling achteraf te voorkomen, is het noodzakelijk om vooraf alle risico’s op een rij te zetten.

Aandacht nodig voor continuïteitmanagement

De meeste platformen geven aan dat de impact van een mogelijke tweede Covid-19-golf steviger zal zijn. Deze zal mogelijk ook invloed hebben op de financiële gezondheid van platformen zelf, naast op de lopende projecten, op de aanwas van nieuwe projecten en op de investeringsbereidheid. De AFM adviseert om procedures omtrent het continuïteitsmanagement aan te scherpen en aan te passen aan de nieuwe situatie, zodat men beter is voorbereid op een dergelijke crisis.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.