Terug

AFM consulteert beperking verkoop turbo’s aan retailbeleggers

Consultatie

lift-exterieur

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) consulteert maatregelen om het op de markt brengen, verspreiden of verkopen van turbo’s te beperken. De AFM vindt dat retailbeleggers nu onvoldoende worden beschermd tegen de risico’s van turbo’s. Eerder onderzoek wees onder meer uit dat beleggers gemiddeld €2.680 verliezen met deze risicovolle beleggingen.

In het kort

  • AFM consulteert maatregelen om retailbeleggers beter te beschermen tegen turbo’s
  • Turbo’s zijn vergelijkbaar met eveneens risicovolle CFD’s, waarvoor al beperkingen gelden
  • Oplossingen uit de markt na oproep van AFM
  • Reageren mogelijk tot 24 januari 2021

Turbo’s vergelijkbaar met CFD’s, waarvoor al beperkingen gelden

Turbo’s zijn risicovolle hefboomproducten. Beleggers speculeren op een koersdaling of -stijging van een onderliggende waarde, zoals een aandeel, index of valuta. Turbo’s zijn in grote mate vergelijkbaar met contracts for difference (CFD’s). Voor de verkoop van CFD’s gelden momenteel al vijf beperkingen die de risico’s voor retailbeleggers verminderen. De beperkingen die de AFM voorstelt ten aanzien van turbo’s zijn in lijn met die bij de verkoop van CFD’s. Het gaat om drie van de vijf beperkingen: een hefboombeperking, een verplichte risicowaarschuwing en een verbod op bonussen om te handelen.

Oproep tot oplossingen om risico’s van turbo’s te verminderen

De AFM deed eerder dit jaar een oproep aan de turbo-industrie om oplossingen te delen die de risico’s van turbo’s verminderen. Verschillende ondernemingen en particulieren reageerden daarop met uiteenlopende voorstellen. De voorstellen variëren van ‘niets doen’ tot een verbod op turbo’s. Ook zijn beperkingen aan de verkoop van turbo’s voorgesteld, op te leggen door de AFM of door de markt zelf.

Reageren op consultatie

Reageren op de consultatie kan tot 24 januari 2021 naar reactieturbo@afm.nl. Geef daarbij aan of de AFM de reactie (anoniem) openbaar mag maken. De AFM neemt de reacties mee in haar definitieve besluit over de maatregelen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 020-797 24 35 of yolanda.bieckmann@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel