Terug

ESMA biedt ruimte voor externe audits bij rentebenchmarks

Nieuws

De Europese autoriteit voor effecten en markten (ESMA) geeft nationale toezichthouders ruimte in de termijn voor de uitvoering van externe audits bij rentebenchmarks. ESMA heeft hierover een verklaring uitgebracht in verband met de uitbraak van het coronavirus en de implicaties daarvan op externe audits bij rentebenchmarks.

Bijdragers aan rentebenchmarks zijn normaliter gehouden om binnen 6 maanden na publicatie van de Code of Conduct die voor die benchmark geldt een audit door een derde partij te laten uitvoeren. In de verklaring geeft ESMA aan dat nationale toezichthouders coulance dienen te betrachten indien bijdragers voor 30 september 2020 de audit laten uitvoeren, ook al verstrijkt de termijn van 6 maanden voor die tijd. Tevens geeft ESMA aan dat nationale toezichthouders in algemene zin proportioneel om moeten gaan met het op tijd vervullen van de audit eisen.

AFM past coulance toe en volgt ontwikkelingen nauwlettend

De AFM heeft kennis genomen van de ESMA-verklaring en zal in lijn daarmee haar toezichtbevoegdheden uitoefenen. Van bijdragers aan rentebenchmarks wordt verwacht dat zij de AFM op de hoogte stellen als deze situatie op hen van toepassing is of wordt, voor zover dit nog niet gedaan is.

De AFM volgt de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend in het belang van stabiele en ordelijke financiële markten. De AFM werkt daarbij samen met toezichthouders in binnen- en buitenland en staat in direct contact met handels- en marktpartijen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Maarten Dijksma, woordvoerder AFM, via 06- 11 34 02 81 of maarten.dijksma@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel