Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

zakelijk-man-overleg-400x200
Nieuws 29/11/19

AFM wijst beleggingsondernemingen en -instellingen op noodzaak van beheersing uitbestedingsrisico’s

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) biedt beleggingsondernemingen, beheerders van beleggingsinstellingen en beheerders van icbe’s handvatten voor de beheersing van risico’s bij de uitbesteding van activiteiten. Dat doet de toezichthouder naar aanleiding van haar onderzoek ‘Keten in Beeld’. De AFM stuurt ondernemingen een brief om hen te informeren over de belangrijkste signalen die volgden uit het onderzoek.

De AFM vroeg tussen oktober 2018 en mei 2019 aan bijna 300 beleggingsondernemingen, beheerders van beleggingsinstellingen en beheerders van icbe’s een digitale vragenlijst in te vullen. Het onderzoek biedt de AFM inzichten in de bedrijfsvoering van deze ondernemingen. Zo kreeg zij een beeld van de materiële werkzaamheden die worden uitgevoerd door derde partijen (‘de keten’) én de beheersmaatregelen die ondernemingen daarbij treffen.

Beoordeling normale taken

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemingen soms moeite hebben om te beoordelen welke werkzaamheden kwalificeren als uitbesteden. Zij moeten vaststellen of werkzaamheden die zij uitbesteden aan derde partijen vallen onder haar normale taken. Dan gelden namelijk de wettelijke uitbestedingsregels. Ondernemingen moeten voldoen aan alle uitbestedingsregels.

Beheersing uitbestedingsrisico’s

De uitbestedingsregels zijn er om uitbestedingsrisico’s te beheersen. Uit het onderzoek maakt de AFM op dat een aanzienlijk aantal ondernemingen enkele (basis)beheersmaatregelen niet (volledig) lijken te hebben ingevoerd.

Sector met brief geïnformeerd

Met een brief informeert de AFM ondernemingen over de signalen die volgden uit het onderzoek. Zij biedt daarbij handvatten die zien op het uitbesteden van normale taken. Tegelijkertijd wijst de AFM de sector met deze brief op de noodzaak om uitbestedingsrisico’s voldoende te beheersen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.