Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

rapport
Nieuws 26/03/19

Europese praktijkvoorbeelden voor informatieverstrekking aan pensioendeelnemers

De Europese pensioen- en verzekeraarstoezichthouder EIOPA heeft praktijkvoorbeelden gepubliceerd voor de informatieverstrekking aan pensioendeelnemers. Dat betreft onder meer informatieverstrekking over behaalde beleggingsresultaten, rondom het proces van pensionering en tijdens de uitkeringsfase. De voorbeelden zijn voor nationale toezichthouders en pensioenuitvoerders die pensioeninformatie moeten versturen aan deelnemers. 

De praktijkvoorbeelden in het rapport van EIOPA volgen de informatievereisten van de nieuwe Europese richtlijn IORP II en gelden voor: toekomstige deelnemers, deelnemers vlak voor pensionering en pensioengerechtigden.

Belangrijke onderdelen van het rapport

Voor toekomstige deelnemers zoomt het rapport in op de informatieverstrekking over de behaalde beleggingsresultaten van een pensioenuitvoerder over de afgelopen vijf jaar. Deelnemers vlak voor pensionering moeten belangrijke keuzes maken over de vorm van hun pensioenuitkering. Daarom richt het rapport zich onder meer op een stappenplan over het voorleggen van keuzes aan die groep deelnemers. Voor pensioengerechtigden gaat het rapport in op de frequentie en manier waarop zij tijdens de uitbetalingsfase worden geïnformeerd.

Nederland verder in ontwikkeling van pensioeninformatie

Eerder bracht EIOPA een rapport uit over het Pension Benefit Statement (PBS). Nederland is met de ontwikkeling van pensioeninformatie verder dan veel andere lidstaten, vooral als het gaat over gelaagde informatie, digitalisering en communicatie over reële onzekerheid. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) was voorzitter van de internationale werkgroepen die verantwoordelijk zijn voor beide rapporten.

Journalisten kunnen contact opnemen met Yolanda Bieckmann, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2435 of yolanda.bieckmann@afm.nl

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.