Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

esma-logo
Nieuws 24/07/19

ESMA deelt verwachting over toepassing van IAS 12 en toezichtbesluiten over financiële verslaggeving

De European Securities and Markets Authority (ESMA) publiceerde onlangs een statement over de toepassing van verslaggevingsstandaard IAS 12 en een selectie van toezichtbesluiten over financiële verslaggeving. De Europese toezichthouder bevordert zo de juiste toepassing van de International Financial Reporting Standards (IFRS), de boekhoudkundige standaard voor jaarrekeningen van beursgenoteerde ondernemingen.

Verwachting over toepassing IAS 12

IAS 12 gaat over winstbelastingen en is onderdeel van IFRS. Met haar statement spreekt ESMA haar verwachtingen uit over de opname, waardering en toelichtingen van latente belastingvorderingen uit hoofde van nog niet gebruikte fiscale carry-forward-verrekeningsmogelijkheden. ESMA raadt effectenuitgevende ondernemingen, accountants en auditcommissies aan de kernpunten in het statement mee te wegen als zij latente belastingvorderingen opnemen in hun jaarrekeningen.

Toezichtbesluiten door handhavende organisaties

Daarnaast publiceerde ESMA acht toezichtbesluiten door nationale handhavingsorganisaties over financiële verslaggeving. De besluiten gaan over meerdere onderwerpen. ESMA wil hiermee effectenuitgevende ondernemingen en gebruikers van jaarrekeningen informeren over de juiste toepassing van IFRS en de consistente toepassing en handhaving ervan bevorderen.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.