Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

portetten van Jos Heuvelman en Hanzo van Beusekom
Nieuws 30/05/18

Jos Heuvelman en Hanzo van Beusekom benoemd tot bestuursleden AFM

Op voordracht van de raad van toezicht zijn Hanzo van Beusekom en Jos Heuvelman door minister Hoekstra van Financiën benoemd als bestuursleden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij treden respectievelijk per 1 juni en 1 september 2018 aan voor een periode van vier jaar. Heuvelman is op dit moment divisiedirecteur bij De Nederlandsche Bank (DNB) en Van Beusekom is partner bij Clear Conduct, een strategisch adviesbureau op het terrein van toezicht.

Met deze benoemingen bestaat het bestuur van de AFM naast Merel van Vroonhoven en Gerben Everts uit vier statutair bestuurders, aangevuld met Ellen van Schoten als Chief Operating Officer.

Versterking en vernieuwing van het toezicht

portret jos heuvelmanJos Heuvelman is op dit moment divisiedirecteur Toezicht Europese Banken bij DNB. Dit omvat binnen het Single Supervisory Mechanism het dagelijks toezicht op de zes grote banken. Hij neemt ruim 32 jaar ervaring als centrale bankier en toezichthouder in de financiële sector mee. Bij DNB heeft hij gewerkt in diverse managementfuncties voor verschillende toezichtdivisies, op zowel nationaal als internationaal niveau. Hij heeft een leidende rol gespeeld in diverse grote verandertrajecten binnen DNB, waaronder de komst van de Europese bankenunie. Zijn belangrijkste opdracht wordt het toezicht van de AFM in de retailmarkt (lenen, sparen, beleggen, verzekeringen en pensioenen) verder te versterken.

Heuvelman (1962) studeerde econometrie in Groningen, economie in Amsterdam en behaalde een master financieel risicomanagement in New York.

hanzo-van-beusekomHanzo van Beusekom is momenteel partner bij Clear Conduct, een strategisch adviesbureau gericht op het versterken van toezicht. Hij heeft de afgelopen acht jaar meer dan twintig toezichthoudende organisaties in binnen- en buitenland ondersteund. Met deze benoeming keert hij terug bij de AFM, waar hij van 2003 tot 2010 onder meer als hoofd Strategische Analyse werkte en verantwoordelijk was voor het toezicht op grote financiële instellingen. Eerder was hij strategie consultant bij The Boston Consulting Group. Hij wordt verantwoordelijk voor domeinoverstijgend toezicht en vernieuwing. Zijn belangrijkste opdracht wordt om het toezicht meer data- en technologie gedreven te maken.

Van Beusekom (1972) studeerde economie in Amsterdam en behaalde een MBA aan INSEAD. Hij is voorzitter van de raad van toezicht van Oxfam Novib en als senior expert op het gebied van financieel toezicht verbonden aan de Wereldbank. Deze laatste functie legt hij neer voordat hij bij de AFM in dienst treedt.

Bestuursteam op volle sterkte

Paul Rosenmöller, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM: "Met Jos Heuvelman versterken we de AFM met een zwaargewicht uit het toezicht. Hij neemt ruim drie decennia ervaring mee en heeft zowel nationaal als internationaal een indrukwekkende staat van dienst. Hanzo van Beusekom brengt niet alleen kennis van de AFM en ervaring in toezicht op de financiële sector. Hij heeft zich in verschillende rollen bewezen als een aanjager van vernieuwing in het toezicht.”

Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM: “De komst van deze twee nieuwe bestuurders geeft een extra impuls aan de reeds ingezette koers van de AFM om het toezicht op de financiële markten verder te versterken en te vernieuwen. De financiële sector verandert in een snel tempo. Dat betekent dat ook de toezichthouder moet mee veranderen. Ik ben erg verheugd met de komst van Jos en Hanzo. Beiden brengen vanuit hun eigen invalshoek ervaring en vernieuwing mee. Het bestuur is hiermee weer op sterkte en samen vormen we een divers team dat elkaar goed aanvult.”

Bezoldiging

De twee nieuwe bestuurders worden conform de Wet normering topinkomens (WNT) bezoldigd. Voor de voorzitter is in 2015 een individuele uitzondering op de WNT gemaakt en gecommuniceerd. Omdat de generieke jaarlijkse indexatie hierin abusievelijk niet was opgenomen, wordt dit nu hersteld.

Lees hier het persbericht van het ministerie van Financiën over de benoemingen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Mark Woldberg, woordvoerder AFM, via 06 2136 8866 of mark.woldberg@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.