Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

blog
Nieuws 26/07/18

AFM publiceert eerste onderzoek beweegredenen cryptobezitters in Nederland

Nederlanders gaan over het algemeen beheerst om met crypto’s en ICO’s (Initial Coin Offerings). Slechts 1% van de investeerders komt daadwerkelijk in de problemen bij een koersval. Dat blijkt uit nieuw AFM-onderzoek onder 885 cryptobezitters, waarin zij voor het eerst naar hun achtergrond en beweegredenen zijn gevraagd.

Op het hoogtepunt van de hype, begin dit jaar, hadden ruim 580.000 mensen in Nederland crypto’s in hun bezit. Opvallend is dat de gemiddelde crypto-investeerder relatief jong is (38 jaar) en vaak geen eerdere beleggingservaring heeft. Daarnaast laat het onderzoek zien dat eind 2017 veel mensen bang waren de boot te missen: ruim 80% kocht crypto’s op aanraden van vrienden of kennissen, terwijl dit percentage in 2016 nog op 43% lag.

De AFM blijft waarschuwen voor de risico’s van crypto’s en ICO’s, omdat deze kwetsbaar blijven voor misleiding, oplichting en manipulatie.

Belangrijkste uitkomsten

  • Ruim tweederde (69%) van de crypto-investeerders heeft een bedrag van minder dan €1000 ingelegd en slechts 2% speculeert met geleend geld.
  • Vrienden spelen een belangrijke rol bij de aanschaf van crypto’s. In 2016 koos 43% voor crypto’s op advies van vrienden; begin 2018 was dat al 82%.
  • Vooral latere instappers hebben crypto’s aangeschaft om snel geld te verdienen.
  • 80% van de cryptobezitters kent de waarschuwingen van de AFM en niet meer dan 10% heeft ooit aan een ICO meegedaan.

Journalisten kunnen contact opnemen met Nienke Torensma, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2219 of nienke.torensma@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.