Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

brief
Nieuws 06/09/17

Vrijstellingsregeling prospectusplicht wijzigt per 1 oktober 2017

De vrijstellingsregeling van de prospectusplicht wijzigt per 1 oktober 2017. De vrijstelling wordt verhoogd naar €5 miljoen. Daarnaast moeten ondernemingen die gebruik maken van de vrijstelling voldoen aan een aantal voorwaarden. De minister van Financiën heeft dit vandaag bekend gemaakt.

In Nederland geldt een prospectusplicht voor het aanbieden van effecten aan het publiek of het toelaten van effecten tot de handel op een in Nederland gelegen of functionerende gereglementeerde markt. Dit betekent (kort gezegd) dat het verboden is om effecten uit te geven zonder een door de AFM goedgekeurd prospectus dat algemeen verkrijgbaar is.

Vrijstelling van €2,5 miljoen naar €5 miljoen

Er zijn een aantal uitzonderingen en vrijstellingen op bovengenoemde prospectusplicht, waaronder de €2,5 miljoen-vrijstelling. Per 1 oktober 2017 zal deze vrijstelling worden verhoogd tot een €5 miljoen-vrijstelling. Dit betekent dat de totale tegenwaarde van de aanbiedingen van in een groep verbonden groepsmaatschappijen berekend over een periode van 12 maanden onder de €5 miljoen moet blijven, om gebruik te kunnen maken van deze vrijstelling. Onlangs heeft de AFM een bericht gepubliceerd over het groepsbegrip bij het gebruik van deze vrijstelling.

Meldplicht en informatiedocument

Daarnaast gelden per 1 oktober 2017 een aantal nieuwe voorwaarden waaraan voldaan moet worden om gebruik te maken van deze vrijstelling. Zo moeten aanbiedingen die onder deze vrijstelling worden gedaan voortaan vooraf worden gemeld bij de AFM. Ook zijn aanbieders verplicht gegevens te verstrekken aan beleggers door middel van een informatiedocument dat in de bijlage van de vrijstellingsregeling is opgenomen. Daarnaast moet dit informatiedocument gelijktijdig met de melding aan de AFM worden verstrekt. Het informatiedocument helpt beleggers om de kosten, risico’s en het rendement van de belegging beter te begrijpen.

Lees meer over de nieuwe voorwaarden voor gebruik van de vrijstelling op de website van de AFM.

Nadere berichtgeving 

De AFM treft voorbereidende werkzaamheden zodat aanbiedingen vanaf 1 oktober 2017 gemeld kunnen worden. Informatie hierover volgt uiterlijk 25 september.

Meer informatie

Publicatie Staatscourant

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.