Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

blog
Nieuws 23/06/17

Neemt uw accountantsorganisatie wettelijke controles over van een andere accountantsorganisatie?

Een portefeuille overnemen van een andere accountantsorganisatie betekent meer werk én risico’s. Kan uw organisatie bijvoorbeeld alle werkzaamheden aan? Of zitten er klanten met een verhoogd integriteitsrisico in de nieuwe portefeuille? De cliëntacceptatie van de vorige Wta-vergunninghouder is niet afdoende.

Met onderstaande aandachtspunten kunt u de risico’s inschatten, voordat u een controlecliënt accepteert. 

  1. Doe onderzoek naar de integriteit van de controlecliënt.
  2. Beoordeel of uw accountantsorganisatie beschikt over voldoende vakbekwame medewerkers, tijd en middelen om de wettelijke controle uit te kunnen voeren.
  3. Stel vast dat de beoogde teamleden en de overnemende accountantsorganisatie onafhankelijk zijn van de wettelijke controlecliënt.

U moet zelf deze zaken hebben onderzocht voordat uw accountantsorganisatie de overgenomen controlecliënten accepteert. Dit geldt ook bij een gehele overname van een cliëntportefeuille inclusief de betrokken externe accountant c.q. teamleden.

Meer weten over de eisen van cliëntacceptatie? Raadpleeg artikel 12 van de NV COS 220, artikel 12 van het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.