Terug

ESMA consulteert technische standaard handelsverplichting derivaten onder MiFIR

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

esma-logo

De European Securities and Markets Authority (ESMA) consulteert de technische standaard die de handelsverplichtingen voor derivaten onder MiFIR specificeert.

De handelsverplichting van derivaten zorgt ervoor dat deze worden verhandeld op georganiseerde handelsplatformen in plaats van over-the-counter (OTC). In MiFIR wordt bepaald welke derivaten niet meer OTC verhandeld mogen worden. Dit komt de transparantie en de integriteit van de markt ten goede. De handelsverplichting voor derivaten sluit aan bij de clearing verplichting op grond van EMIR. Als een klasse van derivaten onder de centrale clearing verplichting valt, moet ESMA bepalen of deze derivaten ook onder de handelsverplichting vallen.

In 2016 heeft ESMA ook een consultatieronde gedaan en de technische standaard op basis daarvan herzien. Nu nodigt ESMA marktdeelnemers opnieuw uit om te reageren. Het consultatiedocument omvat onder andere:

  • een voorstel welke derivaten onder de handelsverplichting zouden moeten gaan vallen en
  • ESMA’s aanpak voor het register van instrumenten die onder de handelsverplichting vallen dat ESMA zal bijhouden

Marktdeelnemers hebben tot 31 juli 2017 om input te geven. Die gebruikt ESMA om de technische standaard voor de handelsverplichting af te maken.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel