Terug

ESMA consulteert over verplichte verhandeling derivaten MiFID II

Internationaal Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

esma-logo

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een Discussion Paper gepubliceerd over verplichte verhandeling van derivaten onder MiFIR (Discussion Paper on the trading obligation for derivatives).

De handelsverplichting voor derivaten heeft als doel om de over-the-counter (OTC)-handel in liquide derivaten naar georganiseerde platformen te verplaatsen wat de transparantie en integriteit van de markt bevordert.

De verplichte verhandeling van derivaten onder MiFIR is nauw verbonden aan de clearingverplichting in het kader van de Europese Market Infrastructure Regulation (EMIR). Zodra een klasse van derivaten centraal gecleared moet worden onder EMIR, moet ESMA bepalen of deze derivaten (of een deel ervan) op een gereglementeerde markt (RM), multilaterale handelsfaciliteit (MTF), georganiseerd handelsfaciliteit (OTF) of een gelijkwaardige derde landen handelsplatform moeten worden verhandeld. 

Onder MiFIR zijn daar 2 testen voor, de venue test (een klasse van derivaten moet worden toegelaten tot de handel op ten minste één handelsplatform) en de liquidity test (of een derivaat 'voldoende liquide' is en er voldoende interesse van derden is om te kopen en verkopen). Het Discussion Paper bevat opties over hoe de handelsverplichting met behulp van deze 2 tests kan worden vastgesteld. 

U kunt tot 21 november 2016 reageren op deze consultatie.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel