Terug

Speech Merel van Vroonhoven: belang eerlijk verhaal over pensioen

Lezing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Merel-van-Vroonhoven-400x216

Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) sprak dinsdag 17 mei bij het jubileumcongres van de Pensioenfederatie, over het belang van een eerlijk verhaal over pensioen.

Uit het onderzoek ‘Neem drempels weg’ uit 2015, blijkt dat een derde van de mensen het risico loopt om een lager netto pensioeninkomen te krijgen dan hun beoogde bestedingsbehoefte als zij met pensioen gaan. Dat is zorgelijk volgens Van Vroonhoven. Het is daarom belangrijk dat deelnemers beter inzicht krijgen in het eerlijke verhaal over hun pensioen. Dat betekent een verhaal dat duidelijk en evenwichtig is over de verwachtingen van een deelnemer op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Dit vraagt van pensioenfondsen ook dat zij realistisch zijn over hun ambities en hier duidelijk over communiceren.

Van Vroonhoven gaf verder aan dat een verplichte financiële APK kan helpen om consumenten inzicht te verschaffen in hun financiële situatie. Tot slot benadrukte zij dat het wegnemen van drempels voor consumenten een gedeelde verantwoordelijkheid is van alle partijen in de financiële sector.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel