Terug

AFM wijst op verantwoordelijkheden bij uitbesteding hersteladvies beleggingsverzekeringen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

nieuwsbericht-adviseur-klant-goud-gevuld

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkennend onderzoek gedaan onder financiële dienstverleners die het geven van hersteladvies over beleggingsverzekeringen hebben uitbesteed aan een derde partij, zoals een andere adviseur of bemiddelaar. Uit dit onderzoek bleek dat het merendeel van de dienstverleners er op vertrouwde dat de derde partij de regelgeving naleefde, zonder zelf te controleren of dit vertrouwen gerechtvaardigd was.

De AFM heeft dit onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van ontvangen signalen over de werkwijze van enkele derde partijen. De AFM benadrukt dat ook bij uitbesteden van werkzaamheden, de financiële dienstverlener altijd zelf wettelijk verantwoordelijk blijft voor de eigen klant. De uitbestedende financieel dienstverlener kan ook zelf worden aangesproken op overtredingen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) die zijn begaan door de derde partij.

Ontvangen signalen

In 2016 heeft de AFM verschillende signalen ontvangen over financiële dienstverlening door derden, aan wie het geven van hersteladvies over beleggingsverzekeringen was uitbesteed. Hierbij werd het hersteladvies kosteloos uitgevoerd. Bij de derde partij was tegen betaling ook een volledig advies mogelijk. In het geval de klant betaalde voor volledig advies, bleek echter dat er geen volledig advies werd gegeven. Bijvoorbeeld omdat slechts naar het deel van de hypotheek werd gekeken waaraan de beleggingsverzekering is verbonden. Dit is een overtreding van de Wet op het financieel toezicht (Wft), omdat het advies dan niet geschikt is.

Klantbelang centraal

De AFM wijst financiële dienstverleners op hun verantwoordelijkheid om bij het hersteladvies over beleggingsverzekeringen het klantbelang centraal stellen. Ook wanneer zij de werkzaamheden uitbesteden aan derden. De AFM aarzelt niet om actie te ondernemen, als blijkt dat het klantbelang niet centraal wordt gesteld bij deze activiteiten. De AFM heeft met een aantal dienstverleners al ‘normoverdragende gesprekken’ gevoerd. Op basis daarvan heeft men de werkwijze inmiddels aangepast.

 

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel