Terug

Interview: Van Renesse Financiële Diensten over vakbekwaamheid

Interview Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

praatballonnen

De AFM heeft de afgelopen maanden veel met de markt gecommuniceerd over de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Nu is het de beurt aan de markt zelf. Door middel van interviews geven marktpartijen hun kijk op de nieuwe vakbekwaamheidseisen per 1 januari 2017. Frank van Renesse, directeur bij Van Renesse Financiële Diensten, geeft het vierde interview.

Wat is uw ervaring met het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel?

De invoering gaf in het begin wat onduidelijkheid. Verschillende instanties zoals de AFM, SEH en opleidingsinstituten hebben hier in de loop van tijd meer duidelijkheid in gegeven. Het nieuwe vakbekwaamheidsstelsel heeft ertoe geleid dat ik bewuste keuzes ben gaan maken. Een aantal deelvergunningen heb ik laten intrekken om mij te concentreren op advies voor en bemiddeling in financiële producten die veel bij mij worden afgenomen. Ik denk dat het kennisniveau door de nieuwe Wft-diploma’s is verbeterd.

Hoe heeft u permanent actueel vakbekwaam ingevuld?

Als eenpitter is er meer dan genoeg werk te doen. In de waan van de dag vergeet je al snel om de actualiteit bij te houden. Als oplossing hiervoor heb ik een abonnement genomen bij een opleidingsinstituut. Via dit abonnement word ik efficiënt op de hoogte gehouden van alle actualiteiten. In een persoonlijk profiel kan ik zien wat de voortgang is. Ik ontvang een overzicht van het doorlopen programma waarmee ik de vakbekwaamheid kan aantonen, en zo volledig voldoe aan de vakbekwaamheidseisen. Daarnaast lees ik nieuwsbrieven, volg ik verplichte PE-bijeenkomsten van SEH en bespreek ik zaken met collega-adviseurs. Je merkt dat bespreken van praktijkcasussen met collega’s vaak van toegevoegde waarde is.

Wat is uw boodschap aan de markt?

Ik verwacht op dit moment dat de meeste adviseurs in het bezit zijn van de nieuwe Wft-diploma’s. Voor mijzelf vind ik het belangrijk dat de agendering van de nieuwe PE-examens goed wordt vastgelegd en dat ik tijdig begin aan de voorbereiding hiervan. Zoals ik eerder al aangaf is het voor mij van belang dat permanent actueel vakbekwaam van buiten mijn organisatie wordt aangestuurd. Hierdoor kan ik mij richten op de kern van mijn werkzaamheden en toch goed op de hoogte blijven van de belangrijke actualiteiten. Het is voor mij er prettig dat ik mijn vakbekwaamheid kan aantonen/bewijzen met behulp van de rapporten van het opleidingsinstituut.

De voorgaande interviews zijn gepubliceerd in de nieuwsbrief voor financiële dienstverleners.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel