Terug

Actualiseer uw Dienstverleningsdocument

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

megafoon

Financiële dienstverleners moeten hun Dienstverleningsdocument (DVD) mogelijk aanpassen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 2 september de DVD-generator geüpdatet. Controleer of uw DVD nog actueel is.

Aanbieders, bemiddelaars en adviseurs zijn verplicht om een gestandaardiseerd Dienstverleningsdocument (DVD) aan klanten te verstrekken voor producten die onder het provisieverbod vallen. Dit DVD moet altijd actueel zijn.

Met de DVD-generator kunt u eenvoudig uw DVD(‘s) aanmaken. De AFM publiceert in de generator jaarlijks het aantal op de markt verkrijgbare producten per productcategorie: de benchmark. Deze benchmark is op 2 september 2015 vernieuwd. Mogelijk moet u hierdoor uw DVD aanpassen.

Is uw DVD nog actueel?

In de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen (Nrgfo) is vastgelegd dat uw DVD altijd actueel moet zijn. Uw DVD is niet meer actueel als uw dienstverleningsconcept wijzigt of als het aantal op de markt verkrijgbare producten (de benchmark) wijzigt.

Wat is de benchmark in het DVD?

Uw DVD geeft de consument een beeld van de reikwijdte van uw dienstverlening. Bijvoorbeeld of er sprake is van een vergelijking van een beperkt aantal producten of van een groot aantal producten. In de DVD-generator heeft u ingevuld hoeveel producten u binnen een bepaalde productcategorie vergelijkt. Het door u ingevulde aantal wordt in de DVD-generator afgezet tegen het totaal aantal in de markt verkrijgbare producten binnen de betreffende productcategorie, dit noemen we de benchmark. Vervolgens concludeert de DVD-generator of u geen, een beperkt of een groot aantal producten vergelijkt.

Vanaf wanneer kunt u de geactualiseerde benchmark gebruiken?

U kunt uw DVD vanaf nu actualiseren. Uw DVD moet op elk moment actueel zijn. Daarom raden wij u aan dit zo snel mogelijk te doen.

Hoe kunt u het DVD actualiseren?

Ga naar het Digitaal Loket van de AFM en log in met uw AFM-ID. Selecteer daarna de dienst DVD-generator en ga naar de conceptversie van uw DVD. Hier ziet u het DVD op basis van de gegevens die u eerder heeft ingevoerd. Vul onder het kopje ‘objectieve analyse’ in hoeveel producten u binnen de betreffende productcategorie vergelijkt. In de DVD-generator wordt dit aantal afgezet tegen de geactualiseerde benchmark. Na het opslaan verschijnt uw geactualiseerde DVD, en kunt u zien of de update leidt tot een gewijzigd DVD. Is dit het geval, plaats het geactualiseerde DVD op de website van uw onderneming.

Bent u uw AFM-ID kwijt?

Door het invullen en opsturen van het aanvraagformulier AFM-ID kan de beleidsbepaler van de onderneming een nieuw AFM-ID aanvragen.

Heeft u nog vragen?

Op onze website vindt u veelgestelde vragen met antwoorden over het DVD. Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan contact op met het Ondernemersloket. Het Ondernemersloket is op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 – 6800 680 (gratis), of via ondernemersloket@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel