Terug

AFM waarschuwt voor twee nieuwe boiler rooms

Waarschuwing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

waarschuwing

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft van april tot en met juni 2015 voor twee (vermoedelijke) boiler rooms gewaarschuwd. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze frauduleuze partijen.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Waarschuwingslijsten

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. In het tweede kwartaal van 2015 heeft de AFM gewaarschuwd voor de volgende partijen:

  • WB-Invest biedt de consumenten aan om aandelen Ferrari te kopen. Consumenten moeten een minimum aantal aandelen kopen. Bij verkoop van de aandelen wordt 5 procent van de winst door WB-Invest ingehouden.
  •    
  • Tax Strategies. De Spaanse toezichthouder (CNMV) heeft eerder gewaarschuwd voor deze partij.

Een van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail

Wat kunt u doen?

Op de website van de AFM staat meer informatie over boiler rooms. Een van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend. Ga niet in gesprek en hang elke keer direct op.

De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.

Wat doet de AFM?

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Daarbij werkt de AFM nauw samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoeksinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel