Terug

ESMA consulteert regels centrale bewaarinstellingen

Consultatie Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

praatballonnen

ESMA consulteert de regels over centrale effectenbewaarinstellingen (CSD’s) en de verbetering van de effectenafwikkeling in de Europese Unie. De Europese organisatie van toezichthouders heeft consultatiedocumenten in december gepubliceerd. De regels komen voort uit de Europese Verordening van juli 2014.

Inzending van reacties is mogelijk tot 19 februari 2015

Deze nieuwe regels realiseren een Europees raamwerk voor het toezicht op centrale effectenbewaarinstellingen. De AFM heeft actief aan de totstandkoming van de regels bijgedragen en roept betrokkenen te reageren op de consultatie.

CSD’s spelen een belangrijke rol in de keten voor afwikkeling van effectentransacties. Introductie van dit Europese raamwerk zal ook gevolgen hebben voor het huidige toezicht op Euroclear Nederland, als de centrale effectenbewaarinstelling in Nederland. Die gevolgen zullen verder reiken dan de CSD zelf. Zo bevat dit raamwerk onder meer een uitgebreide set ontwerp-regels voor bevordering van settlement discipline, inclusief boetes bij te late levering van stukken. Daarom is een reactie van Nederlandse marktpartijen van belang. Inzending van reacties is mogelijk tot 19 februari 2015.

Op 13 januari 2015 zal ten kantore van ESMA in Parijs een openbare hoorzitting over dit onderwerp worden georganiseerd (registratie is vereist).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel