Terug

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een deposito?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

richting

Als je geld voor langere tijd niet nodig hebt, kan het zinvol zijn om het voor langere tijd vast te zetten. Meestal levert dat meer op. Voorwaarde is dan vaak wel dat je niet aan het geld mag komen, gedurende de looptijd. Doe je dat wel, dan betaal je een boete. Maar wat als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt?

Heb je een deel van je geld voor langere tijd niet nodig? Dan kan het zinvol zijn om dit geld voor een bepaalde periode vast te zetten op een spaarrekening. Met de bank spreek je van te voren af voor welke periode je het geld vastzet, bijvoorbeeld voor een, twee of vijf jaar.

Over het algemeen geldt dat hoe langer je het geld vastzet, des te hoger de rente is die je krijgt. Zo’n spaarrekening wordt een termijn- of spaardeposito (kortweg deposito) genoemd. Wanneer je voor het einde van de looptijd toch het geld wilt opnemen, kan dit in de meeste gevallen alleen tegen betaling van een boete. Deze boete betaal je omdat je je afspraak met de bank niet nakomt. De bank loopt dan renteopbrengsten mis.

Lees de voorwaarden

Bij het kiezen van een deposito loont het om de voorwaarden van verschillende deposito’s goed te lezen en met elkaar te vergelijken. Het kan zijn dat je het geld hard nodig hebt voor als er onverwachts iets in je inkomen verandert. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. De financiële gevolgen kunnen dan groot zijn, terwijl je niet altijd de mogelijkheid hebt je tegoeden kosteloos of tegen beperkte kosten op te nemen.

Ook de manier waarop de boete bij vervroegde opname wordt berekend verschilt per bank. In sommige gevallen geeft de bank in de voorwaarden aan het resterend aantal jaar naar boven te zullen afronden. Dit is nadelig voor jou.

De AFM vindt een berekening op basis van de resterende looptijd van het deposito en de actuele rente bij opname het meest wenselijk. Zij wil dat er meer aandacht is voor specifieke situaties waarbij sprake is van een boete. De bank moet meer letten op jouw belang als klant.

Stel jezelf de volgende vragen als je een deposito wilt afsluiten:

  • Heb je voldoende spaargeld over waarmee je eventuele onvoorziene uitgaven kunt opvangen, zoals een kapotte wasmachine of een autoreparatie?
  • Welke looptijd van het deposito sluit aan bij jouw toekomst? Wanneer je bijvoorbeeld denkt over drie jaar te gaan verhuizen, kan het zinvol zijn om op dat moment over het spaargeld te kunnen beschikken.
  • Wat is het verschil tussen de rente die wordt aangeboden voor het langer vastzetten van spaargeld en de rente die wordt geboden op een vrij opneembare spaarrekening? Is dit verschil groot genoeg om voor langere tijd niet over je geld te kunnen beschikken?

Bij vragen of klachten kunt je contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800-5400 540 (gratis).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel