Terug

AFM waarschuwt voor zeven nieuwe boiler rooms

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

waarschuwing

Beleggers moeten oppassen voor zeven nieuwe (vermoedelijke) boiler rooms, waarvoor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het derde kwartaal van dit jaar heeft gewaarschuwd. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze frauduleuze partijen.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. In het derde kwartaal van 2014 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

 • Pivotal Investment Group
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod aandelen te kopen. De toezichthouder in Oostenrijk heeft tegen Pivotel Investment Group gewaarschuwd.

 • Word Trade Consortium
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod aandelen te kopen. De toezichthouders in Oostenrijk en Luxemburg hebben tegen World Trade Consortium gewaarschuwd.

 • Green Seed Capital
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Alibaba te kopen.

 • Option Rally
  De toezichthouder in Zwitserland heeft tegen Option Rally gewaarschuwd.

 • Minato International
  Deze partij presenteert zich als vermogensbeheerder en benadert consumenten met het aanbod om aandelen GE Oil & Gas te kopen. De toezichthouder in Japan heeft tegen Minato International gewaarschuwd.

 • Matheson Wang Group
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen YTC van hen over te nemen. Hiertoe moeten consumenten wel eerst een geldbedrag aan Matheson Wang Group betalen.

Wat kunt u doen?

Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Een van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.

Wat doet de AFM?

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Daarbij werkt de AFM nauw samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel