Terug

CPMI en IOSCO publiceren rapport 'Recovery of financial market infrastructures'

Rapport Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

rapport

Op woensdag 15 oktober hebben CPMI en IOSCO hun gezamenlijke rapport 'Recovery of financial market infrastructures' gepubliceerd. Deze publicatie volgt op een eerdere consultatie in 2013.

Het rapport van CPMI/IOSCO is een aanvulling op de CPMI/IOSCO Principles for financial market infrastructures en biedt richtlijnen voor financiële marktinfrastructuren. Met name over hoe zij een effectief herstelplan kunnen opstellen.

Financiële marktinfrastructuren bestaan onder andere uit CCPs (centrale tegenpartijen) en CSDs (centrale effectenbewaarinstellingen). CCPs en CSDs vervullen een kernfunctie in de financiële infrastructuur omdat zij verantwoordelijk zijn voor de afwikkeling van effectentransacties. Mede door recente wetgeving neemt het belang van deze partijen alleen maar toe. 

Het inrichten van een recovery plan is erop gericht om een CCP en CSD op een snelle en veilige manier een doorstart te laten maken wanneer zij in tijden van crisis om dreigen te vallen. In het rapport van CPMI/IOSCO staan richtlijnen voor zowel de inrichting van het herstelplanproces als voor de inhoud van de herstelplannen.

Belang publicatie

De publicatie is van belang voor de Nederlandse CCPs, EuroCCP NV, Holland Clearing House NV, CSD en Euroclear Nederland, omdat zij hiermee richtlijnen krijgen voor het inrichten van een recovery plan. De richtlijnen zijn ook relevant voor de AFM omdat zij een toetsingskader voor de toezichthouder vormen.

Daarnaast zijn het waardevolle richtlijnen voor de discussie over de ontwikkeling van Europese regelgeving voor recovery en resolution van CCPs. Ook is de verwachting is dat de Europese Commissie haar voorstel baseert op het rapport van CPMI/IOSCO.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel