Terug

AFM vraagt marktpartijen om informatie voor vaststellen heffingen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Financiƫle ondernemingen krijgen de komende periode het verzoek van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) om de zogenoemde heffingsmaatstaf door te geven. Deze informatie heeft de AFM nodig om de hoogte van de heffingen over 2014 te bepalen.

De AFM stuurt ondernemingen in de periode van maart tot en met juni het verzoek om de heffingsmaatstaf per brief of e-mail door te geven. Adviseurs en bemiddelaars ontvangen deze week al een brief of e-mail. Zij moeten doorgeven hoeveel werknemers zich bezighouden met financiële dienstverlening.

Hoe stelt de AFM de heffingen vast?

De heffing per onderneming bestaat uit een basisbedrag, een variabel bedrag of een combinatie van beide. De hoogte van het variabele gedeelte is afhankelijk van de heffingsmaatstaf. Voor adviseurs en bemiddelaars geldt: hoe minder medewerkers, hoe lager de heffing.

De tarieven voor 2014 worden begin juni gepubliceerd. In de tweede helft van het jaar ontvangen ondernemingen de factuur voor de kosten van het doorlopend toezicht 2014. Voor meer algemene informatie over heffingen kunnen ze nu al terecht op de website van de AFM.

Wie betaalt voor het toezicht door de AFM?

Zorgvuldige financiële dienstverlening, eerlijke en efficiënte kapitaalmarkten en een stabiel financieel stelsel blijven onverminderd aandachtspunten, juist in de huidige economische situatie. Toezicht blijft noodzakelijk.

Ondernemingen en de overheid dragen de kosten van dat toezicht door de AFM. De overheid bouwt haar bijdrage wel af. De overheid wil haar bijdrage terugbrengen van 20 miljoen euro in 2013 en 2014 naar 0 euro in 2015. Dit betekent dat financiële ondernemingen vanaf 2015 in ieder geval meer gaan betalen.

Vragen?

Voor vragen kunnen financiële ondernemingen contact opnemen met het Ondernemersloket van de AFM. Het Ondernemersloket is op werkdagen van 10 uur tot 17 uur bereikbaar op telefoonnummer 0800-6800680 (gratis), of via ondernemersloket@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel