Terug

Heb je een beleggingsverzekering? Kom in actie

Rapport Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Heb je een beleggingsverzekering of woekerpolis? Grote kans dat je al van je verzekeraar een brief hebt gekregen over je recht op compensatie. Maar ben je ook al benaderd door je verzekeraar of je eigen adviseur om je verder te helpen met je beleggingsverzekering?

Sinds 2012 dringt de AFM er bij verzekeraars en adviseurs op aan om naast compensatie ook te zorgen dat klanten een bewuste keuze maken over wat ze moeten doen met hun beleggingsverzekering.

Voor veel klanten is het noodzakelijk snel in actie te komen om grotere financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Niet alleen door mogelijk te hoge kosten, maar vooral ook door een aantal (zeer) slechte beursjaren zullen veel consumenten hun beoogde doelkapitaal niet halen.

Vooral als je beleggingsverzekering bedoeld is voor afbetaling van een hypotheekschuld of noodzakelijke aanvulling op een pensioeninkomen, is het belangrijk dat je ook echt actie onderneemt om je probleem inzichtelijk te krijgen en waar nodig aanvullende maatregelen neemt.

De AFM heeft verzekeraars en adviseurs daarom opgeroepen hun klanten opnieuw te benaderen om hen te helpen bij het maken van een bewuste keuze over hun beleggingsverzekering. De AFM noemt dit 'activeren'. Van de klanten met een beleggingsverzekering heeft inmiddels 55 procent een eerste brief of telefoontje gehad van hun verzekeraar of hun eigen adviseur met de boodschap om in actie te komen. Dit blijkt uit het onderzoek dat de AFM heeft gedaan en waarover zij vandaag een rapport heeft gepubliceerd.

Krijg je dus een brief of een telefoontje van je verzekeraar of je eigen adviseur? En roepen ze je op om in actie te komen? Doe dat!

Kijk op je waardeoverzicht dat je ieder jaar krijgt of je straks voldoende hebt opgebouwd om je hypotheek af te lossen of je pensioen aan te vullen. Vraag aan je verzekeraar of je adviseur wat je mogelijkheden zijn. Ze moeten je verder helpen en mogen voor dat advies geen kosten in rekening brengen.

Je kunt ook naar een nieuwe adviseur stappen om je te laten adviseren. Die heeft je destijds niet de beleggingsverzekering geadviseerd. Deze adviseur mag wel kosten in rekening brengen. Ondanks dat je dan moet betalen voor het advies, kan het zeker lonen om je te laten adviseren. Dat is zeker zo bij beleggingsverzekeringen voor hypotheken of pensioenen, die vaak complex zijn en om grotere bedragen gaan.

Bij vragen of klachten kun je contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800-5400 540.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel