Terug

ESMA legt nadere invulling MiFID II voor aan de markt

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft op 22 mei 2014 haar voorstellen voor de nadere invulling van de herziene Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) aan de markt voorgelegd. Marktpartijen en andere geïnteresseerden kunnen tot 1 augustus 2014 reageren op de consultatiedocumenten.

De consultatiedocumenten hebben onder meer betrekking op de volgende onderwerpen:

  1. beleggersbescherming (o.a. provisies, kostentransparantie, productontwikkelingsproces en beloningsbeleid)
  2. pre- en post-trade transparantie
  3. marktstructuur
  4. algorithmische handel en hoge snelheidshandel (High frequency trading of HFT)
  5. transactierapportage
  6. commodity derivaten.

ESMA zal de consultatiereacties meenemen bij het verder uitwerken van de zogenoemde level 2 maatregelen die zij opstelt als uitwerking van MiFID II.

De Consultation Paper betreft de voorstellen van ESMA voor technisch advies aan de Commissie voor zogenoemde delegated acts. De Discussion Paper bevat een eerste uitwerking van ESMA voor de technische standaarden in MiFID II. Op basis van de consultatiereacties zal ESMA het technisch advies aan de Commissie opstellen en een tweede consultatie houden over de technische standaarden. De AFM heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van de consultatiedocumenten van ESMA over MiFID II en blijft in het verdere proces een actieve rol spelen.

U kunt beide documenten downloaden via onderstaande links. Ook vindt u hieronder links om reacties te sturen naar ESMA. ESMA zal op 7 en 8 juli 2014 een openbare hoorzitting over de consultatiedocumenten houden. De details over deze hoorzittingen zullen bekend gemaakt worden op de website van ESMA.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel