Terug

Hoe kan ik als ZZP’er pensioen opbouwen?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Veel werknemers bouwen via hun werkgever pensioen op. Zij nemen verplicht deel aan de pensioenregeling van de werkgever: het werknemerspensioen. Dit kan bij een verzekeraar of een pensioenfonds. Pensioenfondsen mogen alleen een verplicht werknemerspensioen aanbieden.

Een ZZP’er kan niet altijd deelnemen aan een verplichte pensioenregeling. Hij of zij kan wel een pensioen opbouwen door zelf geld opzij te zetten. Bijvoorbeeld door een lijfrente bij een verzekeraar af te sluiten of te gaan banksparen bij een bank. En soms kan een ZZP’er, als ex-werknemer, nog een tijd pensioen blijven opbouwen in de pensioenregeling van de voormalige werkgever. En voor bepaalde groepen ZZP’ers geldt een verplichte pensioenregeling.

Voor partijen die pensioenproducten voor ZZP’ers aanbieden gelden andere regels dan voor pensioenfondsen. In de media wordt de uitvoering door APG-dochters Loyalis en Inadmin een ‘ZZP-pensioenfonds’ genoemd. Dit is volgens de pensioenregels echter geen officieel pensioenfonds, maar een individuele regeling voor de ZZP-organisaties Zelfstandigen Bouw, PZO-ZZP, stichting ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen. Hoe de regeling er precies uitziet zal ook afhangen van de aanpassing van de wetgeving.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het positief dat ZZP’ers de mogelijkheid wordt geboden om pensioen op te bouwen. Maar de AFM vindt het wel belangrijk dat de term pensioenfonds alleen wordt gebruikt als het daadwerkelijk gaat om een officieel pensioenfonds, zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan over de partij of het pensioen.

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je een compleet overzicht van je werknemerspensioen, maar ook van je AOW. Het overzicht geeft niet weer hoeveel geld je zelf opzij hebt gezet.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel