Terug

AFM positief over wetsvoorstel pensioencommunicatie

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Het wetsvoorstel pensioencommunicatie zorgt voor pensioeninformatie die consumenten beter in staat stelt een goede financiële planning voor de oude dag te maken. Dit schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in haar consultatiereactie aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wel vraagt de AFM aandacht voor een goede en snelle uitbreiding van mijnpensioenoverzicht.nl.

De AFM is positief over de voorgestelde wijzigingen. Pensioeninformatie sluit door het nieuwe wetsvoorstel beter aan op het doel: de consument in staat stellen een goede financiële planning voor zijn oude dag maken.

Drie belangrijke vragen die pensioeninformatie moet beantwoorden zijn: (1) hoe veel krijg ik, (2) is dit genoeg en (3) wat moet ik doen als dit niet genoeg is? Op dit moment sluit pensioeninformatie nog niet altijd aan op de (informatie)behoefte van de deelnemer. Daardoor heeft de deelnemer te weinig handvatten om zelf actie te ondernemen financieel te plannen voor zijn oude dag.

Alle informatie correct, duidelijk en evenwichtig

De AFM steunt de nieuwe eisen die aan pensioenuitvoerders worden gesteld om de informatie effectiever te maken. Alle pensioeninformatie moet correct, duidelijk en evenwichtig zijn. En pensioenfondsen en pensioenverzekeraars moeten de informatie tijdig verstrekken of beschikbaar stellen.

Pensioendashboard

Mijnpensioenoverzicht.nl bevat alle opgebouwde AOW en werknemerspensioen en wordt steeds verder uitgebreid naar een pensioendashboard met nieuwe functionaliteiten, zoals inzicht in koopkracht en risico’s. De AFM vindt het van groot belang dat de uitbreiding van www.mijnpensioenoverzicht.nl snel en goed plaatsvindt. Het zal de belangrijkste informatiebron worden voor deelnemers. De organisatie die het pensioenregister gaat transformeren naar een pensioendashboard moet dan ook een flinke verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen.

Pensioenvergelijker

De nieuwe basisinformatie over de pensioenregeling moet op de website van pensioenuitvoerders beschikbaar zijn. Verdere transparantie helpt deelnemers bij het beantwoorden van vragen en stelt mensen beter in staat pensioen als arbeidsvoorwaarde mee te wegen. Wanneer deze informatie deels gestandaardiseerd is, kan een werknemer met een pensioenvergelijker eenvoudiger zijn oude en nieuwe pensioenregeling met elkaar vergelijken.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel