Terug

Kamer van Koophandel wereldwijd erkend als uitgever van Legal Entity Identifiers

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Sinds begin dit jaar wordt de zogeheten Legal Entity Identifier (LEI) van de Kamer van Koophandel (KvK) wereldwijd door toezichthouders erkend. De KvK is één van de uitgevende instanties in de wereld van de LEI. De LEI is een wereldwijd uniek 20-cijferig nummer waarmee een rechtspersoon kan worden geïdentificeerd. Deze wereldwijde erkenning is afgegeven op voordracht van de AFM na een toetsing van de KvK-systemen.

De LEI zal in de EU in eerste instantie worden gebruikt om alle ondernemingen die derivatencontracten aangaan of het afsluiten daarvan faciliteren, te voorzien van een wereldwijd unieke identificatie. Dit zodat zij aan hun rapportageverplichtingen over derivaatcontracten kunnen voldoen.

Waarom een LEI-code?

Het uniforme gebruik van de LEI-codes is van belang omdat vanaf februari 2014 bedrijven al hun nieuwe én hun uitstaande derivaten moeten rapporteren aan dataregisters  met een ESMA-vergunning: de zogenoemde Trade Repositories (TR). Dit volgt uit de nieuwe Europese EMIR-verordening, die sinds 16 augustus 2012 van kracht is. In de rapportages aan zo'n dataregister moeten deze bedrijven de LEI-code gebruiken om zichzelf, de begunstigde van de transactie, de tegenpartij en alle partijen die de transactie faciliteren, te identificeren. De LEI werd al enkele maanden in Nederland uitgegeven, maar was nog niet wereldwijd erkend. Dat is nu wel het geval.

Wat betekent de invoering van de LEI voor het toezicht van de AFM?

Alle bedrijven in de EU-landen met tenminste één afgesloten derivaat, moeten de LEI voor februari 2014 aanvragen. Dit geldt niet alleen voor financiële ondernemingen, maar ook voor bijvoorbeeld een MKB-bedrijf met een renteswap gecombineerd met een hypotheeklening. De AFM ziet er op toe dat bedrijven hun derivaten correct rapporteren. Dit betekent onder andere dat men een eigen LEI moet kunnen rapporteren. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen vallen onder het toezicht van DNB.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel