Terug

Vanaf 2014 betaal je rechtstreeks voor beleggen

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Per 1 januari 2014 veranderen de regels rondom de betaling voor beleggen. Hierdoor ga je direct betalen voor de dienstverlening. Banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders moeten hun kosten direct in rekening brengen bij jou als belegger voor beleggingsadvies, vermogensbeheer of als je zelf je beleggingsbeslissingen neemt (execution only). Vroeger betaalde je hen ook al voor hun diensten. Dit bedrag was toen verwerkt in de prijs van het financiƫle product. Vanaf 2014 mag dit niet meer.

Op onze website vind je hierover meer informatie.

Na 1 januari is het voor banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders verboden om vergoedingen te ontvangen van beleggingsfondsen. Ook moeten de kosten voor de dienstverlening inzichtelijk zijn. Doel van het provisieverbod is het versterken van de onafhankelijkheid en transparantie van beleggingsdienstverlening.

Verschillen in de hoogte van provisies die beleggingsfondsen betalen, kunnen banken, beleggingsadviseurs of vermogensbeheerders verkeerde prikkels geven. Door je bank, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder rechtstreeks te betalen voor zijn dienstverlening, heeft hij geen andere belang dan dat van jou en zal hij in jouw belang adviseren.

Doordat alle kosten voor de dienstverlening van je bank, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder voortaan direct bij jou in rekening worden gebracht, krijg je als belegger ook meer inzicht in de kosten voor de dienstverlening en de toegevoegde waarde die daar tegenover staat. Zo ben je beter in staat om een vergelijking te maken tussen verschillende dienstverleners.

Door de nieuwe regels kan de hoogte van de tarieven die je betaalt veranderen. Ook de manier waarop tarieven worden berekend kan veranderen. Banken, adviseurs en vermogensbeheerders informeren je hierover via hun website, een brief of persoonlijk gesprek. Per 1 januari 2013 geldt er al een provisieverbod voor financieel dienstverleners bij de advisering en bemiddeling in zogenoemde complexe financiële producten als verzekeringen en hypotheken. Het provisieverbod voor beleggingsondernemingen is een logische uitbreiding van het bestaande provisieverbod voor financiële dienstverleners.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel