Terug

Wat moet je weten als je lijfrente vrijvalt?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Met een lijfrente bouw je gedurende een bepaalde periode vermogen op als aanvulling op bijvoorbeeld je pensioen. Als deze opbouwperiode voorbij is en de lijfrente vrijvalt (ook wel expireren genoemd), kan je bij een bank of verzekeraar een lijfrente-uitkering kopen. Waar moet je op letten?

Op onze website staat uitgebreide informatie over het vrijvallen lijfrente. Hieronder vind je de drie belangrijkste tips.

1.    Begin tijdig met het maken van een keuze

Het is belangrijk om op tijd een keuze te maken voor een lijfrente-uitkering. Wat doe je met het vrijvallend kapitaal, welk financieel product heb je nodig, heb je financieel advies nodig? Het zijn enkele voorbeelden van de vragen die je jezelf moet stellen.

Het loont om hier tijd en energie in te stoppen. Het levert namelijk op de langere termijn veel op, bijvoorbeeld een hogere lijfrente-uitkering.

De bank of verzekeraar moet wel goede en tijdige informatie over je lijfrente geven. Onderzoek van de AFM laat zien dat niet in alle gevallen consumenten voldoende en tijdige informatie krijgen. Daarom heeft de AFM met de verzekeraars afgesproken, dat ze minstens drie maanden voor het vrijvallen van de lijfrente relevante informatie geven. Dat stelt je beter in staat een goede keuze te maken.

2.    Welke keuze heb ik?

Op de einddatum van de opbouwfase (expiratiedatum) van je lijfrente, kies je bijvoorbeeld één van de volgende opties:

  • Je sluit een uitkeringsproduct af en laat de lijfrente periodiek uitkeren. Je kunt hiervoor bij verschillende banken en verzekeraars terecht,
  • Je verlengt de looptijd van de lijfrente en stelt de uitkering uit, of
  • Je laat de opgebouwde waarde ineens uitkeren.

Zowel voor een uitkeringsproduct als het verlengen van de opbouwfase is het mogelijk een verzekerings- of een bancair product te kopen. Dit zijn verschillende soorten producten, en aan beide zitten voor- en nadelen die je moet onderzoeken.

Om een goede keuze te kunnen maken, kan je informatie bij verschillende banken en verzekeraars opzoeken bijvoorbeeld via internet. Je bent namelijk nooit verplicht om een lijfrente-uitkering te kopen bij dezelfde bank of verzekeraar waar je lijfrente hebt opgebouwd, of om te verlengen bij dezelfde bank of verzekeraar waar je tot dan toe lijfrente hebt opgebouwd. Het staat je vrij om een lijfrente te kopen bij een andere aanbieder dan de bank of verzekeraar. Dit kan zelfs verstandig zijn.

3.    Advies

Lijfrente is ingewikkeld en de uitbetaling van het opgebouwde vermogen is belangrijk voor bijvoorbeeld je pensioensituatie. Daarom is professioneel advies van een zelfstandig adviseur, een bank of verzekeraar een optie. Een adviseur kan je onder meer helpen met de fiscale gevolgen van je keuze na expiratie. Hij zorgt er ook voor dat je het juiste advies krijgt, zodat de lijfrente uiteindelijk oplevert wat je ervan verwacht.

Goed advies kost geld, maar kan je veel opleveren. Dat is zeker het geval als je een groot opgebouwd kapitaal hebt of de lijfrente een belangrijke aanvulling op je pensioen is. Dit kan ook het geval zijn als je meerdere lijfrentes hebt.

Het dienstverleningsdocument (DVD) kan je helpen bij het maken van een keuze voor een adviseur. In dit DVD staat onder meer welke dienstverlening een adviseur heeft, en welke kosten hij in rekening brengt.

De AFM houdt toezicht op de kwaliteit van dit advies. We besteden hier de komende tijd veel aandacht aan.  

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel